Ahdistuksen iso ahteri

 

Taas tunnen sen, puristavan tunteen rintakehälläni kuin joku olisi istuttanut siihen leveän takapuolensa. Tunnen tuon takapuolen. Se on tuttu monista kerroista. Tiedän sen jokaisen muhkuran ja terävän luun. Se käy luonani. Joskus useammin, joskus harvemmin, mutta aina se tulee pyytämättä tai ilmoittamatta kuin ärsyttävä ystävä. Ei auta, vaikka et avaisi ovea, se tulee sisään omalla avaimellaan ja valtaa mieleni, jos en ehdi estää. Tällä kertaa se hyökkäsi alakautta, suoraan jalkojen välistä ja hypähti rinnalleni. Vielä se ei ehtinyt päähäni, vielä on mahdollisuuksia.

Ahdistus on normaalia. Se ei juuri lohduta ahdistunutta. ”Kaikki ahdistuvat joskus” ei myöskään auta. Ahdistus on hyvin subjektiivinen kokemus. Pahimmillaan se tuntuu kuin kuolisi. Kuin ei saisi happea, kuin rinta räjähtäisi, kuin päässä pyörisi vain yksi ajatus ja jokaisella pyörähdyksellä ajatus kasvaisi isommaksi ja isommaksi, kunnes tuntuu kuin pääkin räjähtäisi. Ahdistus herättää yöllä, valvottaa illalla ja yllättää päivällä. Se on monitaituri, joka osaa naamioitua moniin asuihin.

Ahdistus auttaa toimimaan paremmin. Se lisää fyysistä tehokkuutta ja älyllistä kykyä. Ilman ahdistusta moni asia jäisi tekemättä. Ahdistus ajaa toimimaan, koska haluat eroon siitä. Tämä on totta silloin, kun ahdistus ei vielä ole istunut sohvan nurkkaan syömään poppareita ja nauramaan sinulle. Ahdistus tulee taputtelemaan, kun on tehtävien jättöpäivä. Se jankuttaa sinulle tekemättömistä töistä. Se saa sinut jäämään ylitöihin ja suoriutumaan. Positiivinen ahdistus on kuin puhelinsoitto, johon vastaan. Puhelu kestää hetken ja sitten se on ohi. Se tuntuu jopa melkein hyvältä etenkin, kun työt on tehty ja tunnet kasvavasi henkisesti uusiin mittoihin. Kenties taputat itseäsi olalle hyvä työn merkiksi.

Aina ei ahdistuneisuus kuitenkaan poistu, vaan se jää pyörittämään rattaitaan. Se saa ihmisen väsyneeksi, levottomaksi ja ärtyneeksi. Pienimmätkin asiat ärsyttävät. Pienetkin kommentit loukkaavat. Työpaikan vessasta tulee ystävä, jonka olkaa vasten voi itkeä pahaa oloaan. Pitkäaikaista ahdistuneisuutta kutsutaan yleiseksi ahdistuneisuudeksi. Se ei paranna työtehokkuutta, päinvastoin. Huolet painavat, ne kasvavat ja mieli on jatkuvasti matala. Omat keinot eivät usein riitä ja onkin järkevää hakea apua ammattilaiselta. Monesti jo puhuminen helpottaa, pysäyttää ahdistuksen rattaat tai ainakin hidastaa niitä.

Joskus ahdistus iskee keskellä päivää, ihan ilmoittamatta. Ahdistuskohtaus on yllättävä. Se voi liittyä tiettyihin paikkoihin tai tapahtumiin, kuten vaikka julkisiin paikkoihin, bussiin, kauppaan. Ahdistuskohtaus tai paniikkikohtaus kestää puolisen tuntia. Tuo puolituntinen voi tuntua elämäsi pisimmältä. Tunnet kuolevasi tai sekoavasi. Et pysty hallitsemaan päätäsi, ajatuksiasi. Et ehkä pysty hallitsemaan hengitystäsi, tunnet pyörtyväsi, tunnet sydämesi hakkaavan, hien valuvan. Ihan kohta tulee loppu ja se tuleekin. Ei lopullinen loppu, vaan yhtä nopeasti kuin kaikki alkoi, yhtä nopeasti se päättyy. Saat jälleen henkeä, sydämesi palaa normaaliin rytmiin, aivosi toimivat jälleen. Paniikkikohtaus jättää kuitenkin jäljen, se saa sinut odottamaan seuraavaa, pelkäämään sen iskua.

Monet meistä ahdistuvat sosiaalisissa tilanteissa. Tuntevat olevansa väärässä paikassa väärään aikaan. Ahdistus voi iskeä kahvipöydässä. Hakata kättäsi kunnes et saa enää kuppia pysymään tärisemättä. Se voi iskeä kaupan jonossa, virastossa, missä vain. Alat tuntea ihmisten katseet, kaikki tuijottavat, kaikki ajattelevat vain sinua, kuinka huono, ruma, tyhmä tai muuten vain outo olet. Ainoa luonnollinen reaktio on paeta. Jätät paikkasi, juokset pois, lupaat itsellesi, että et enää ikinä tee niin. Ehkä alat vältellä tilanteita, et osallistu enää juhliin, jonotat mieluummin netissä. Annat ahdistukselle periksi, se saa pyöritellä pulleita käsiään ja miettiä seuraavaa siirtoaan. Sosiaalisten tilanteiden pelko voi aiheuttaa yksinäisyyttä, erakoitumista. Henkilö voi alkaa pelätä muita ihmisiä, näiden katseita niin paljon, että välttää ihmiskontakteja viimeiseen asti.

Pahaa tapahtuu maailmassa koko ajan. On sotia, murhia, onnettomuuksia, terrori-iskuja, ahdistavia asioita. Asioita, joita ihmismieli ei pysty käsittelemään. Henkilö voi nähdä tapahtumia, jotka vaikuttavat hänen mieleensä vielä pitkän ajan kuluttua. Henkilö voi eristäytyä, pyrkiä välttämään tilanteita, joista traumaattinen kokemus muistuttaa. Hän voi tuntea olevansa jatkuvan uhan alla. Jokainen rasahdus tai kolahdus on viesti jostain kauheasta. Hän voi herätä yöllä painajaiseen, joka tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan. Posttraumaattinen stressireaktio ei välttämättä vaadi sotaa tai veristä ja väkivaltaista tapahtumaa, se voi tulla myös syvän henkisen trauman seurauksena. Posttraumaattinen stressireaktio voi aiheuttaa lamauttavaa ahdistusta, joka laukeaa vaikka punaisen auton näkemisestä.

Ahdistuneisuus on meille jokaiselle tuttua. Kirjoittaessani tätä, tunnen sen takapuolen painon. Ihan vähän vain kuin se istuisi vain puolittain, toisella kankulla. Tunnen sen myhäilevän, sillä olen pian menossa tapaamiseen vieraan ihmisen kanssa. Sillä on tänään monta mahdollisuutta iskeä. On helppo sanoa, että älä anna ahdistukselle tilaa, aja se pois. Miten ajat pois jonkin, joka liimaantuu sinuun sitä tiukemmin mitä enemmän yrität saada sitä irti. Itse olen oppinut elämään ahdistuksen kanssa. Se ei ihan ole ystäväni, mutta yritämme pysyä väleissä. Kiusallani työnnän itseni paikkoihin, joissa tiedän sen innostuvan: kursseille, juhliin, uusiin työpaikkoihin. Kerta kerran jälkeen olen hieman vahvempi taistelemaan. Valitettavasti sillä on takataskussaan välillä uusia temppuja, jotka pääsevät suojaukseni läpi. Silloin käperryn sikiöasentoon tai juoksen työpaikan vessaan ja kiroan sen viimeiseen helvettiin.

Kommentit